בדיקת ביופסיה היא בדיקה שבה מוסרת מעט רקמה או תאים מן הגוף, ובמקרה של חשד בסרטן השד, מהגידול או ההתעבות ברקמת השד. את הרקמה שמוסרת מן השד שולחים למעבדה לבדיקה מקיפה שנועדה לזהות ולשלול את אופי התאים במקום, ובעצם להבין האם מדובר בתאים סרטניים ממאירים או לא.
לעיתים קרובות ישנם התעבויות שונות וגושים שונים בשד שאינם בהכרח סרטניים. ובכל זאת, בגלל שכיחותו הגבוהה של סרטן השד, והסכנה המיידית שהוא מביא על החולות בו, הרי שכל גוש שנמצא חשוד כגידול סרטני יש לבדוק ולזהות, לאפיין ולהבין, בכדי שנוכל, במידת הצורך, להציל חיים על ידי מניעת התפשטות הגידול.
שלא כמו בדיקת הממוגרפיה, בדיקת סקר שיש לבצע אחת לתקופה, הרי שבדיקות ביופסיה מבוצעות לפי הצורך, ורק במידה וזוהה גוש חשוד שדורש בדיקת מעבדה.
3 עובדות חשובות על בדיקת ביופסיה:
1. בדיקת ביופסיה מבוצעת במידה וזוהה גוש חשוב בבדיקה ידנית, בבדיקה ממוגרפית או בבדיקת אולטראסאונד, והגוש מעורר את חשד הרופאים. לכן, אם נשלחת לביצוע ביופסיה, דעי שישנו גוש כלשהו שדורש בירור, אך דעי גם שזה לא אומר שום דבר – רבים מהגושים המתפתחים בשדיים הם בסך הכול גושים שפירים, לכן אין כל סיבה להילחץ או להיבהל, אלא להמשיך בנחת בבירור הרפואי.
2. מבחינת הנבדקת, אין כל צורך בהכנות מיוחדות טרם הבדיקה (כגון צום בבדיקות דם או שתייה של חומרים שונים). לאחר תשאול רפואי והכרות עם הרקע הרפואי שלך, ובדיקה לגבי רגישויות לחומרי הרדמה שונים, הרי שכל שתאלצי לעשות זה להגיע לבדיקה, ולהמתין לתוצאות.
3. ישנן מספר טכניקות לביצוע התהליך – מחט עדינה דרכה שואב הרופא דגימה שמאפשרת להבין האם מדובר בגוש צפוף ומוצק או שמא מדובר בציסטה אשר מלאה בנוזלים, טרוקאט עם מחט עבה יותר, לאיסוף מספר דגימות (בגודל גרגר אורז כל אחת), וביופסיית ממוטום, שנעשית תחת מכשור דימות כגון ממוגרפיה או MRI.
אל חשש, אבל גם הכיני עצמך
כמו בכל הליך רפואי, הרי שגם לפני בדיקת ביופסיה לעיתים קרובות עולות חששות לפני הבדיקה, ובמהלך ההמתנה לתוצאות. לא רק שמדובר בבדיקה פולשנית, אלא שמדובר בבדיקה שנועדה לשלול את האפשרות לאחת המחלות הקשות שיש, ולא פלא שנשים רבות נמצאות תחת מכבש לחצים פנימי.
העניין הוא שהלחץ לא יעזור, ואפילו כאשר נדמה שאין ברירה אלא להיכנס ללחץ, חשוב לזכור כי להתמכר ללחץ ולחרדה רק יוצרים עוד ועוד תעוקה, כאשר במרבית המקרים התוצאה היא לא משהו קשה. כמויות עצומות מהגידולים נמצאים כגידולים שפירים, ולא דורשים אלא מעקב מעת לעת, בכדי לוודא כי אין שינוי בגידול.
במילים אחרות, חשוב לבצע עבודה רגשית ולהיות ערה כל הזמן למצבך הרגשי והפנימי, שכן בסופו של דבר הביופסיה נועדה לשמור עליך, וגם אם יתגלה דבר מה, הרי שבגילוי מוקדם אפשר לטפל ביעילות גבוהה מאוד בסרטן השד.